Administrator
[G] [IV] Magia dokoła nas - wyzwanie o immunitet plemienny 2
Witam Was w zadaniu o immunitet plemienny. Plemię, które poradzi sobie w nim najgorzej będzie musiało stawić się na Radzie plemienia, która odbędzie się 14 stycznia, tuż po opublikowaniu wyników tego zadania.
Na czym polega dzisiejsze wyzwanie? Na zdobyciu jak największej ilości punktów. W sumie jest pięć kategorii, w których kryją się po dwa zadania do wykonania. Zadania, z którymi będziecie musieli zmierzyć się w realu.
Na każdego członka plemienia przypadnie jedna kategoria, czyli dwa zadania do wykonania. W każdej kategorii znajdziecie zadanie za 2 i za 3 punkty. Na dodatek spośród wszystkich rodzajów oddanych prac zostanie wybrana najlepsza, za co zwycięskie plemię otrzyma dwa punkty. Czyli w sumie za oddanie wszystkich najlepszych prac jest do zdobycia 20 bonusowych punktów. W teorii maksymalnie jedno plemię może otrzymać nawet 45 punktów.
Slytherin wygrał ułatwienie do zadania o immunitet w związku z czym mogą sami wybrać, kto zrobi które zadanie, bez podziału na kategorie. Czyli tutaj można pomieszać. Ponadto jedna osoba nie musi oddać tylko swoich dwóch prac, ale może kogoś innego wyręczyć i oddać maksymalnie pięć prac. Pozostałe plemiona nie mają tak łatwo. Gryfoni wybiorą kategorie do wykonania dla poszczególnych członków Ravenclaw i na odwrót. Każda osoba może wykonać wyłącznie przydzielone sobie zadania. Macie na to godzinę, jeśli nie dostanę informacji, rozlosuję to.
Oszustwa i prośby o pomoc osób z zewnątrz są bardzo niemile widziane. Jedynie dozwolone jest skorzystanie z czyjejś pomocy w przypadku "Trubadura", jednak tylko osobom, które grają anonimowo i których głos mógłby zostać rozpoznany, a taka osoba przez to zdemaskowana - sprawa ta będzie omawiana z każdym indywidualnie.
A oto nasze kategorie - konkretne zadania zostaną ujawnione po przydziale osób z plemion Ravenclaw i Gryffindor, a plemię Slytherin dokona przydziału na samym końcu.
Malarz
Mistrz Eliksirów
Paparazzo
Trubadur
Wędrowiec
Administrator
Paparazzo:
2 pkt: Zrób zdjęcie śmierciożercy!
3 pkt: Uwiecznij na zdjęciu pojedynek dwóch czarodziejów.
Malarz:
2 pkt: Wykonaj portret mandragory.
3 pkt: Narysuj hipogryfa.
Mistrz Eliksirów:
2 pkt: Wykonaj zdjęcie stołu w pracowni mistrza eliksirów.
3 pkt: Wykonaj cykl 5-8 zdjęć ilustrujących proces tworzenia mikstury, każde zdjęcie powinno zostać opisane kilkoma linijkami wyjaśnienia.
Wędrowiec:
2 pkt: Wykonaj zdjęcie skraju jeziora.
3 pkt: Wykonaj zdjęcie “Zakazanego Lasu” po zmroku.
Trubadur: 2 pkt: Wyrecytuj piosenkę Tiary Przedziału:
Może nie jestem śliczna,
Może i łach ze mnie stary,
Lecz choćbyś świat przeszukał,
Tak mądrej nie znajdziesz tiary.
Możecie mieć meloniki,
Możecie nosić panamy,
Lecz jam jest Tiara Losu,
Co jeszcze nie jest zbadany.
Choćbyś swą głowę schował
Pod pachę albo w piasek,
I tak poznam kim jesteś,
Bo dla mnie nie ma masek.
Śmiało, dzielna młodzieży,
Na głowy mnie wkładajcie,
A ja wam zaraz powiem,
Gdzie odtąd zamieszkacie.
Może w Gryffindorze,
Gdzie kwitnie męstwa cnota,
Gdzie króluje odwaga
I do wyczynów ochota.
A może w Hufflepuffie,
Gdzie sami prawi mieszkają,
Gdzie wierni i sprawiedliwi
Hogwarta szkoły są chwałą.
A może w Ravenclawie''
Zamieszkać wam wypadnie
Tam płonie lampa wiedzy,
Tam mędrcem będziesz snadnie.
A jeśli chcecie zdobyć
Druhów gotowych na wiele,
To czeka was Slytherin,
Gdzie cenią sobie fortele.
Więc bez lęku, do dzieła!
Na głowy mnie wkładajcie,
Jam jest Myśląca Tiara,
Los wam wyznaczę na starcie!
3 pkt: Zaśpiewaj Hymn Hogwartu na dowolną melodię:
Hogwart, Hogwart, Pieprzo-Wieprzy Hogwart,
Naucz nas choć trochę czegoś!
Czy kto młody z świerzbem ostrym,
Czy kto stary z łbem łysego,
Możesz wypchać nasze głowy
Farszem czegoś ciekawego,
Bo powietrze je wypełnia,
Muchy zdechłe, kurzu wełna.
Naucz nas, co pożyteczne,
Pamięć wzrusz, co ledwie zipie,
My zaś będziemy wkuwać wiecznie,
Aż się w próchno mózg rozsypie!
Wszystkie prace zostaną udostępnione obserwatorom oraz muszą być podpisane Waszymi imionami (w przypadku zdjęć, najlepiej jedno z karteczkę, a drugie już bez, ale z tym samym lub zbliżonym kadrem; a w nagraniach przedstawić się po prostu na początku).
A oto przydziały:
Gryffindor
Malarz - Theodor
Mistrz Eliksirów - Felix
Paparazzo - Dave
Trubadur - Anthony
Wędrowiec - Patrick
Ravenclaw
Malarz - Jacob
Trubadur - Alex
Wędrowiec - Nathalie
Mistrz Eliksirów - Matthew
Paparazzo - Victor
Slytherin ma czas na dokonanie wyboru do jutra, do godziny 15:00.
Na oddanie prac macie czas do środy, do godziny 18:00. Wyniki będą o godzinie 19:00, a o 21:00 rada plemienia, które wypadnie najgorzej.
W razie remisu będzie dogrywka w postaci trzech zagadek z ostatniego wyzwania o nagrodę. : )
Administrator
Slytherin
Paparazzo:
Martin - 2 pkt: Zrób zdjęcie śmierciożercy!
Lucas - 3 pkt: Uwiecznij na zdjęciu pojedynek dwóch czarodziejów.
Malarz:
Angerboda - 2 pkt: Wykonaj portret mandragory.
Angerboda -3 pkt: Narysuj hipogryfa.
Mistrz Eliksirów:
Martin - 2 pkt: Wykonaj zdjęcie stołu w pracowni mistrza eliksirów.
Angerboda - 3 pkt: Wykonaj cykl 5-8 zdjęć ilustrujących proces tworzenia mikstury, każde zdjęcie powinno zostać opisane kilkoma linijkami wyjaśnienia.
Wędrowiec:
Kathy- 2 pkt: Wykonaj zdjęcie skraju jeziora.
Kathy- 3 pkt: Wykonaj zdjęcie “Zakazanego Lasu” po zmroku.
Trubadur:
Steve - 2 pkt: Wyrecytuj piosenkę Tiary Przedziału:
Steve - 3 pkt: Zaśpiewaj Hymn Hogwartu na dowolną melodię:
Administrator
Jeżeli ktoś chciałby przerobić lekko w programie graficznym zrobione przez siebie zdjęcie, to oczywiście nie mam nic przeciwko. ; )
Administrator
Paparazzo:
Gryffindor: Dave 2
Ravenclaw: Victor
Slytherin: Martin
Gryffindor: Dave 2
Ravenclaw: Victor
Slytherin: Lucas
Malarz:
Gryffindor: Theodor
Ravenclaw: Jacob
Slytherin: Angerboda
Gryffindor: Theodor
Ravenclaw: Jacob
Mistrz Eliksirów:
2 pkt: Wykonaj zdjęcie stołu w pracowni mistrza eliksirów.
Gryffindor: Felix
Ravenclaw: Matthew - brak pracy
Slytherin: Martin
3 pkt: Wykonaj cykl 5-8 zdjęć ilustrujących proces tworzenia mikstury, każde zdjęcie powinno zostać opisane kilkoma linijkami wyjaśnienia.
Gryffindor: Felix
Ravenclaw: Matthew - brak pracy
Wędrowiec:
Gryffindor: Patrick
Ravenclaw: Nathalie
Slytherin: Kathy
Gryffindor: Patrick
Ravenclaw: Nathalie
Slytherin: Kathy
Trubadur:
2 pkt: Wyrecytuj piosenkę Tiary Przedziału.
Gryffindor: Anthony
Ravenclaw: Alexander
Slytherin: Steve
3 pkt: Zaśpiewaj Hymn Hogwartu na dowolną melodię.
Gryffindor: Anthony
Ravenclaw: Alexander
Slytherin: Steve
Punktacja
Slytherin: 35
Pierwszy plemienny immunitet należy do Was!
Gryffindor: 31
Drugi plemienny immunitet należy do Was!
Ravenclaw: 24
Krukoni, niestety, widzimy się dzisiaj na Radzie plemienia o godzinie 21:00. Głosy oddajecie do 21:30, HII i modyfikacji głosów możecie użyć do 21:40.
Uzasadnienia ocen będą za chwilę. : )
Ostatnio edytowany przez Satis Verborum (2015-01-14 18:11:25)
Administrator
Linki do prac są w nickach, w wolnej chwili uporządkuję hostingi.
Administrator
Prace Kathy jednak w ostatniej chwili do mnie dotarły, toteż nieznacznie zmieniła się punktacja, jednak nie zmieniają się zwycięzcy dzisiejszego wyzwania.
Administrator
Poniższe opinie są mocno subiektywne i krzywdzące, ale nie potrafiłam napisać lepszych.
Bardzo trudno było mi porównać te prace ze sobą, gdyż każda była zupełnie inna.
Dave, chociaż Twoja siostra (?) starała się wyglądać najbardziej groźnie, jak się da, to jednak z małej, niewinnej dziewczynki nijak nie da się zrobić Śmierciożercy. To takie wręcz zaprzeczenie. Ale brawa dla małej, i strój też super. Widać, że włożyłeś w to trochę pracy, toteż należą się gratulacje. ; )
Martin, Twoja praca najbardziej mnie zaskoczyła, oczywiście jak najbardziej pozytywnie! Świetna interpretacja tematu, taka dosłowna. Jednak przegrałeś z Victorem, u którego doceniłam zachowanie klimatu i największe podobieństwo do oryginału. I sprytna obróbka graficzna też jest na plus.
Dave, to wygląda mi na dziecinną zabawkę we wróżkę i niemowlaka, a nie pojedynek czarodziejów... Lucas, Victor, Wasze prace są genialne. Jednak Victor wygrał ze względu na bardziej dopasowane stroje i lepszą obróbkę graficzną.
Jacob, Twoja mandragora skojarzyła mi się z Kubusiem Puchatkiem. Albo ziemniakiem, ale nie jest on nawet hot. Z kolei obrażalską mandragorę przygotowała Angerboda. Najwięcej emocji i dynamiki można zobaczyć na rysunku Theo, dlatego to on wygrał. To wściekły, zabójczy potwór, nikt nie ukazał jego esencji, zawiodły mnie wszystkie prace.
Jacob, Twoi rywale po prostu wykonali bardziej skomplikowane rysunki, ale nie znaczy to, że Twój jest zły. Theo, nie podobała mi się poza Twojego hipogryfa, wygląda, jakby czegoś się przestraszył. To nie jest dobre ujęcie do uwypuklenia piękna tego zwierzęcia. Ludziom też nie robi się portretów w pozycji zwiniętej w kulkę. Angerbodo, dobra robota, podoba mi się strasznie też herb przy jego nogach.
2 pkt: Wykonaj zdjęcie stołu w pracowni mistrza eliksirów
Obie prace są zbyt w zbyt mugolskich klimatach, jak na moje oko, ale ta Felixa to istna apteka. Po co Mistrzowi Eliksirów plaster? Hmm, nie chcę wiedzieć.
Obie prace genialnie wykonane, jednak ta Angerbody była dla mnie bardziej klimatyczna, mniej hmm chemiczna.
Sama jakość zdjęcia tutaj głównie zadecydowała, ale wybrany przez Kathy kadr również jest po prostu ciekawszy. I ta karteczka z imieniem i nazwiskiem - super umiejscowiona!
Wszystkie lasy wyglądają ciekawie, jednak obecnością czarodziejów w nim (świetny pomysł!) Patrick kupił sobie zwycięstwo.
2 pkt: Wyrecytuj piosenkę Tiary Przedziału.
Tutaj miałam największy dylemat, nie znam się na ocenianiu recytacji, ale odniosłam wrażenie, że poziom był dość wyrównany. Alex nie wygrał, bo wydawało mi się, że miejscami za bardzo klepał wiersz, a Anthony niekiedy za bardzo bawił się słowami, nie potrafię tego inaczej ująć. Steve natomiast elegancko, w skupieniu wyrecytował i wywołał na mnie najlepsze wrażenie.
3 pkt: Zaśpiewaj Hymn Hogwartu na dowolną melodię.
Z tym zadaniem zdecydowanie poradził sobie najlepiej Anthony, dobrał ciekawą melodię, miało to wszystko u niego ręce i nogi.